First Aid..

Khamis 16 Disember 2010

Pada seawal pagi nin, Hq JKR telah mengadakan kursus first aids... ehh.. mane ade "s".. aid je iaitu kursus yang mengajar kita bagaimana untuk menghadapi atau handle keadaan dalam kecemasan seperti kecederaan atau lain-lain... dimana kursus tersebut telah dianjurkan oleh Bahagian Kualiti JKR di Dewan Tans Sri Mahfuz. Dalam kursus ni, Penceramah telah dijemput khas daripada bahagian latihan Kementeri Kesihatan Malaysia iaitu Encik Nawi. Beliau telah menerangkan serba sikit tentang bagaimana nak jadi first saver sebelum paramedik2 datang membantu. Kursus ni penting jugak la bagi mereka yang selalu terdedah ngan environment berbahaya seperti site pembinaan, kilang atau di mana-mana sahaja..

Dalam kursus tuh jugak kita dapat tau serba sikit tentang teknik yang betul macam mana nak menghadapi situasi bagi meringankan beban si mangsa ketika berlaku musibah kat diorang.
Maybe time main paintball nanti, first aid ni diperlukan sebab akan berlaku banyak kecederaan akibat peluru-peluru emosi oleh pihak lawan sebab pakai baju tebal pon ada kesan momentum beb.. Encik Nawi pon cakap lebam adalah disebabkan oleh pendarahan kat dalam badan.. memang betul la tuh.. lepas main penuh lebam..

Kursus tersebut tamat lebih awal daripada agenda tentatif yang sepatutnya yang membuatkan aku rasa warna warni kejap sebab ingat boleh balik awal.. tapi bila ramai pulak budak satu ofis dalam kursus tuh.. nampaknya terpaksa balik ofis jugak sebab majoriti balik ofis... aiseh..

Tapi yang part yang paling best sebenarnya adalah makanan disediakan oleh para peserta.. sebab hari ni poket aku memang kosong, malas nak cucuk kat mesin atm kirenye langkah kanan jugakla.. ok, sekian.. tuh je aku nak taip.. korang tengok la video kat bawah ni.. video kualiti kurang seket .. ade demo pasang arm string .. model pon kacak bergaya.. haha... jangan marah sahabatku... nanti time main paintball kalau ko cedera aku balutkan ko satu badan.. haha

First Aid from kzam84 on Vimeo.

4 comments:

amad_walrus83 said...

kacaknye model tu..ade nomber telefon?haha..

dengan ini beliau dilantik sebagai staff seargent merangkap combat medic. sekian

KH4iZ4M said...

ok.. lepas ni die kene pegi kursus macam mana nak survive dalam battlefield sambil buat medic.. " my leg.. oh my leg..Medic....""

amad_walrus83 said...

corpsman!!! (kite lom assign codename lg!)

KH4iZ4M said...

zombie kampung pisang skuad..